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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
01/02/2005 |
Data da última atualização: |
01/02/2005 |
Autoria: |
ZABALETA, J. P.; SILVA, E. A. P.; FOSCARINI, J. L.; SILVA, A. V. F.; KIELING, A. S. |
Título: |
Avaliação de cultivares para produção de cebola orgânica para conserva em São José do Norte-RS-Brasil. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 2.; SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE AGROECOLOGIA, 5.; SEMINÁRIO ESTADUAL SOBRE AGROECOLOGIA, 6., 2004, Porto Alegre. Anais... Porto Alegre: EMATER/RS: ASCAR: Governo do Estado de Rio Grande do Sul: Embrapa, 2004. |
Descrição Física: |
CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Cultivo orgânico; Rio Grande do Sul; São José do Norte. |
Thesagro: |
Cebola; Consumo; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00928naa a2200253 a 4500 001 1777663 005 2005-02-01 008 2004 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aZABALETA, J. P. 245 $aAvaliação de cultivares para produção de cebola orgânica para conserva em São José do Norte-RS-Brasil. 260 $c2004 300 $cCD-ROM. 650 $aCebola 650 $aConsumo 650 $aProdutividade 653 $aBrasil 653 $aCultivo orgânico 653 $aRio Grande do Sul 653 $aSão José do Norte 700 1 $aSILVA, E. A. P. 700 1 $aFOSCARINI, J. L. 700 1 $aSILVA, A. V. F. 700 1 $aKIELING, A. S. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 2.; SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE AGROECOLOGIA, 5.; SEMINÁRIO ESTADUAL SOBRE AGROECOLOGIA, 6., 2004, Porto Alegre. Anais... Porto Alegre: EMATER/RS: ASCAR: Governo do Estado de Rio Grande do Sul: Embrapa, 2004.
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
02/02/2015 |
Data da última atualização: |
30/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PAIVA, C. L.; EVANGELISTA, W. P.; QUEIROZ, V. A. V.; GLORIA, M. B. A. |
Afiliação: |
VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS. |
Título: |
Bioactive amines in sorghum: method optimisation and influence of line, tannin and hydric stress. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, London, v. 173, p. 224-230, 2015. |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2014.10.039 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The profile and levels of bioactive amines in different sorghum lines were reported for the first time. The amines were quantified by ion-pair HPLC, post-column derivatisation with o-phthalaldehyde and fluorimetric detection. The extraction procedure was optimised: 420 lm particle size, extraction with 5% trichloroacetic acid and three extractions. The screening of 22 sorghum lines showed that four of the ten amines investigated were detected. Spermine and spermidine were the prevalent amines (100%), followed by putrescine (77%) and cadaverine (14%). Total amines ranged from 5.8 to 41.4 mg/100 g, and the polyamines represented 60?100% of the total. Sorghum without tannin had higher amines levels compared to sorghum with tannin and cadaverine was specific to samples without tannin. Hydric stress caused accumulation of spermidine in the grains and affected the levels of other amines at rates depending on the presence or not of tannin. Sorghum is a significant source of polyamines. |
Palavras-Chave: |
Bioactive amines; Estresse hídrico; Hydric stress. |
Thesagro: |
Amina; Sorghum bicolor. |
Thesaurus NAL: |
Polyamines. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01717naa a2200241 a 4500 001 2007406 005 2018-05-30 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodchem.2014.10.039$2DOI 100 1 $aPAIVA, C. L. 245 $aBioactive amines in sorghum$bmethod optimisation and influence of line, tannin and hydric stress.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe profile and levels of bioactive amines in different sorghum lines were reported for the first time. The amines were quantified by ion-pair HPLC, post-column derivatisation with o-phthalaldehyde and fluorimetric detection. The extraction procedure was optimised: 420 lm particle size, extraction with 5% trichloroacetic acid and three extractions. The screening of 22 sorghum lines showed that four of the ten amines investigated were detected. Spermine and spermidine were the prevalent amines (100%), followed by putrescine (77%) and cadaverine (14%). Total amines ranged from 5.8 to 41.4 mg/100 g, and the polyamines represented 60?100% of the total. Sorghum without tannin had higher amines levels compared to sorghum with tannin and cadaverine was specific to samples without tannin. Hydric stress caused accumulation of spermidine in the grains and affected the levels of other amines at rates depending on the presence or not of tannin. Sorghum is a significant source of polyamines. 650 $aPolyamines 650 $aAmina 650 $aSorghum bicolor 653 $aBioactive amines 653 $aEstresse hídrico 653 $aHydric stress 700 1 $aEVANGELISTA, W. P. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aGLORIA, M. B. A. 773 $tFood Chemistry, London$gv. 173, p. 224-230, 2015.
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